Sista minuten till Kina

Publicerad i Sörmlandsbygden juli 2015

Hela världen ryms i lilla Sörmland. Du behöver faktiskt bara kliva runt husknuten för att snubbla rakt in i Afrika, Kina, Nordpolen, eller Jerusalem. Välkommen med på en lokalpatriotisk världsomspännande sommarexpedition.

För en del börjar slutet på årets semester redan skönjas vid horisonten. Det börjar kanske krypa lite i kroppen efter en solfattig sommar som denna. Tyvärr är det inte alltid så enkelt att hitta en passande resa med kort varsel när resfebern och semesterstressen väl slår till.

Sörmlandsbygden presenterar därför ett stort antal bekväma sista-minuten-resor, från Afrika till Nordpolen, med mellanlandningar i såväl Paris, Rom som London. Samtliga resor är all-inclusive, med en restid på under en timme och till helt oslagbara priser. Du behöver nämligen inte ens åka över länsgränsen för att komma till Kina, Amsterdam eller Sydamerika. Du kan däremot korsa Atlanten på två olika ställen i Strängnäs kommun – men ta med gummistövlarna för säkerhets skull!

Hela världen ryms nämligen på vår egen hemmaplan, om vi enbart håller oss till själva ortnamnen. I Sörmland finns över tio stycken Paris, minst tre Berlin, ett par Köpenhamn, nära nog ett tjog platser som heter Rom, samt ett trettiotal Sibiriska orter – för att inte tala om det fruktansvärda köldhålet Nordpolen i Stora Malm, utanför Katrineholm.

Hela länet är fullt av torp, gårdar, gärden och backar som har lånat till sig lite internationell fägring genom sina namn. Vissa namn har en mer eller mindre verklig historisk bakgrund, som t.ex. Ryssbergen i Nyköping och Plevnahöjden i Malmköping. Andra bygger på biblisk, eller mytologisk inspiration. Till den senare gruppen hör till exempel de många torp som kallas Jerusalem, Betlehem eller något med “Israel”. En tredje grupp är namn med skämtsamma anspelningar på någon egenskap hos “orignalet”, t.ex. det kalla gärdet Nordpolen i Stora Malms socken, och “Döda Havet” i samma trakt, som sägs erbjuda ett sällsynt dåligt fiske. (Anar vi kanske ett inslag av typisk göteborgshumor med mer eller mindre fyndiga ordvitsar just i Stora Malm?). Slutligen finns ett väldigt stort antal platser, som förmodligen har fått sina namn för att de helt enkelt låter lite tjusiga, exotiska eller rent av lite världsvana.

Johan Eriksson

Jorden runt i Sörmland

1. Lissabon och Libanon är två spännande platser, som båda två ryms på lilla Fogdö.

2. Det finns minst nio olika Paris i Sörmland, t.ex. det gamla soldattorpet vid Sörby, Björkvik.

3. Den som besöker Björkviks Paris kan passa på att klämma in ett stopp även i Berlin, som ligger bara en kilometer bort! (Det finns minst fyra andra sörmländska Berlin.)

4. Hamburg var ett ställe som tidigare låg i Toresunds socken. Lite osäkert dock om det finns kvar, just där alltså.

5. Köpenhamn finns på flera ställen för den som vill “hygge” sig, bland annat utanför Stjärnhov.

6. Ett av flera London ligger mellan Flen och Bettna. Här finns ingen Big Ben, men möjligen en gammal moraklocka.

7. Det mycket liberala Amsterdam, ibland även kallat “Dammen” ligger i Flens kommun.

8. Plevnahöjden, Malmköping, har fått sitt namn efter staden Pleven i norra Bulgarien. På Plevnahöjden övade sig soldaterna med skyttevärn av den modell som användes i Pleven under rysk-turkiska kriget 1877-78. Det finns också flera områden som kallas för just “Turkiet”, bland annat norra delen av Halla socken.

9. Jerusalem var en plats som många längtade till. Så varför inte döpa det egna torpet till detta löftesrika namn? Så gjorde man bland annat i Österåker. Granne med Jerusalem är Betlehem – ett namn som förekommit på nästan tjugo platser i Sörmland.

Karta över Sörmland med internationella ortnamn. Montage: Johan Eriksson10. Vi har till och med ett antal egna Oljeberg, och Oliveberg, det vill säga varianter av judarnas heliga berg i Jerusalem. Ett av dem tronar strax utanför Laxne.

11. Israel var ju det förlovade landet under en lång tid. Det finns många torp, kärr och berg som vittnar om det, bland annat Israelsstugan, vid Helgö utanför Tystberga.

12. Senare blev istället Amerika de fattiga svenskarnas dröm. Det finns över tjugo olika platser med olika anspelningar på Amerika. Många gånger beror namnet på att stället ligger avlägset, men just på denna plats, vid Helgarö kommer sig namnet från en skomakare. Han talade vitt och brett om att emigrera, men kom dessvärre aldrig längre än hit, sägs det. Kanske ville han inte nöta på sulorna.

13. Kvarnen Danzig låg vid Danziggraven, ett dike någonstans i närheten av Vadsbro, och möjligen ett arv från Hansatiden, vars huvudstad ju var just Danzig (numera Gdansk).

14. Dessutom finns ett par Polen och polacker utslängda i landskapet, t.ex. i form av en gård utanför Marmorbyn.

15. Mittens rike Kina ligger också mitt i Sörmland. Det är ett torp som ligger mellan Mellösa och Malmköping.

16. Sveriges förbindelser med Tyskland har lämnat mängder av spår på kartorna, t.ex. vid Tyskkrogen som ligger utmed väg 53. Här bodde den trollkunniga “Tyskkrogagumma”.

17. Ryssland har lämnat många spår hos oss. En del av dem påminner om rysskräcken och härjningarna utmed Sörmlandskusten på 1700-talet. I Västerljung ligger själva Ryssland, och dessutom finns t.ex. Ryssbergen utanför Nyköping och den lilla holmen Rysspinan i Likstammen, där sägnen säger att man satte i land ryska fångar. Om de kunde simma i land vann de sin frihet.

18. Över trettio platser är så ogästvänliga och kylslagna att de inte får heta heta, utan istället kallas Sibirien. Det handlar ofta om svårodlade åkerlappar med norrläge och kärrmarker. På kartan markeras dock den gamla statarbostaden Sibirien, vars namn förstås kommer sig av husets minst sagt bristfälliga isolering.

19. Ännu kallare var det förmodligen på gärdet Nordpolen, som ligger på Ericsbergs ägor, utanför Katrineholm.

20. Kontakterna med Finland, vårt kära och kärva grannland i väster, har varit flitiga genom seklerna. I Lästringe finns t.ex. “Finska himlen”, vars mening är höljd i dunkel. ”Finnfjärsman” kallades en triangelformad gränssten som sedan medeltiden ska ha varit uppställd vi Ribbingelunds utanför Eskilstuna, som en kärv uppmaning till invandrade finnar: de fick gå hit men inte längre! Enligt sägnen skulle alla passerande lyfta på mössan inför Finnfjärsman.

21. Britterna har satt förvånansvärt få spår i vårt landskap, men England visar sig trots allt vara ett mycket litet örike sjön Jägern, Floda, utanför Katrineholm.

22. Alla vägar bär till Rom, heter det ju. Och det är ju inte så konstigt, när det finns nästan tjugo olika Rom bara i Sörmland. Här representerat av Rom utanför Sjösa. Det finns dessutom minst fyra stycken Albano och ett par Frescati i länet, namn som är starkt inspirerade av italiensk klassicism.

23. Hur det gick till vet ingen, men plötsligt låg Danmark i Sköldinge, Jäder, Vadbro och Björnlunda socknar. På kartan är Eskilstunas eget Danmark markerat (för övrigt granne med Malmö….)

24. Norge ligger numera endast utanför Kvicksund. Det är en udde i Mälaren. Tidigare fanns även flera torp och gårdar som hette Norge – kanske blev det mindre populärt när unionen upplöstes 1905?

25. Om du vill till Afrika kan du åka till trakterna mellan Läppe och Vingåker. Här låg torpen så avsides att området kallades Afrika. Även vid Fjellskäfte och utanför Malmköping finns Afrika.

26. Egypten ligger bland annat i Flens kommun (en skog vid Forsnäs Skräddartorp), i Blacksta och i Årdala.

27. Nordafrika representeras dessutom i Stenkvista, där den oländiga utskogen Marocko fortfarande finns kvar. Ett Marocko finns även i Marsjö, Vingåker.

28. Atlanten kan korsas på åtminstone två ställen i Strängnäs kommun, i båda fallen med betydande risk för att få lera på skorna – det handlar nämligen om gärden. Ett av dem ligger vid Opptuna, utanför Stallarholmen.

29. Döda havet ligger däremot utanför Katrineholm, närmare bestämt i Storsjön, Stora Malm. Namnet beror på att fisket är så dåligt i denna vik.

30. Svarta havet var namnet på ett dansställe vid Forssjö bruk. När det målades om till en ljusare kulör kallades det istället för Vita havet.

31. Det finns också ett Gula havet, i Torparviken, Båven, strax utanför Sparreholm. Namnet kommer av den rikliga förekomsten av gula näckrosor.

32. Vi avrundar resan med en landstigning på Rock Island och Kreta, som båda ligger i Mälaren, strax utanför Torshälla – var annars?

Källor: Institutet för språk och folkminnen, Lantmäteriet