Den evige clownen

Artikeln publicerad i Sörmlandsbygden augusti 2008

Clownen Manne är en av Sveriges mest kända artister. Under snart fyrtio år har han roat barn – och barnsliga vuxna – med sina sköna upptåg. I veckan besökte han Parken Zoo i Eskilstuna. Sörmlandsbygden fick en pratstund med den evige clownen.

Jag hade inte varit på Parken Zoo sedan 1978. Då var jag en fyraårig parvel i utsvängda manchesterbyxor, med intorkad mjukglass i mungiporna, som med skräckblandad förtjusning fick se en clown för första gången. På den stora friluftsscenen stod en man med röd näsa, pösbyxor och randig tröja. Med hjälp av en banan, mystiska gester och halsbrytande akrobatik fick han mig att kikna av skratt.

När jag häromdagen tog med mina egna barn till parken, så stod han där igen, med samma gymnastiska spänst, samma mimik och – nej förresten – det var nog inte samma banan. Men det var utan tvekan Sveriges främste clown. Det var Manne!

Fyrtio år i branschen

Redan i början av 1970-talet reste Manne runt i de svenska folkparkerna. Föreställningen ”Min Bror! Min Bror!” har framförts över 3 500 gånger runt om i världen på svenska, teckenspråk, danska, franska, engelska och norska.

Det var just denna klassiker som satte fart på barnen i Parken Zoo vid vårt besök. Med ytterst enkel rekvisita, och ett härligt tilltal fick Manne omedelbart över barnen på sin sida. Hans enkla, men svårbemästrade, knep är att skänka barnen trygghet i situationen. Manne spelar lite dum helt enkelt, så att barnen får känna sig smartare än clownen. Sedan hjälper de honom så gärna med alla triviala bekymmer. De kan ju, och alla vill plötsligt vara med.

Clowner åldras inte

Manne klättrade över stolar, ramlade på rumpan, och stod till och med på händer – uppe på ett bord. Inte illa av en 63-åring! Jag kunde ändå inte låta bli att fråga om clownen Manne hade åldrats på något sätt sedan vi sågs sist, på 1970-talet.
- Nej, clowner åldras inte. De mognar bara! säger Manne af Klintberg. Clownen som figur är nämligen evig, han kan aldrig dö.

Det är nog bara skådespelaren som bär fram clownen i sitt artisteri, som så småningom åldras och dör. Och som clownen Manne själv konstaterar, när han nästan halkar på ett bananskal:
- Oj, jag kunde ha brutit nacken av mig och dött. Det är ganska farligt!

Leken viktig

Men än så länge är alltså Manne i högsta grad vital. Manne af Klintberg är faktiskt en akademisk clown, utbildad vid Statens Dansskolas Mimlinje och Institutet för Scenkonst. Han menar att clownen har en mycket viktig uppgift att fylla i dagens samhälle:

- Jag tror att clownen lär oss att vara mer lekfulla. Det är väldigt viktigt idag, när vi så tidigt börjar mäta barns prestationer i skolan. Alla borde få vara barn och bara leka, åtminstone tills de är tio år.

Genom leken använder vi nämligen spegelneuronerna i vår hjärna, som gör att vi kan känna igen egenskaper hos oss själva i andra människor. Leken kan på så sätt öka förståelsen och medkänslan oss människor emellan. Det är välbehövligt, säger Manne, som menar att vår tid saknar en viktig egenskap: empati.

- Det började väl 1979, då Svenska Arbetsgivarföreningen gjorde reklam för sin berömda slogan ”satsa på dig själv”. Sedan har det bara fortsatt, säger Manne af Klintberg dystert.

Leken och medkänslan har i alla fall en trogen försvarare, som tidens tand inte tycks bita på: Den evige clownen Manne.

Text: Johan Eriksson