En bild en berättelse

Sommarsyn Ellen Bergkvist

Jag visste det! Det finns så många tänkande, skrivande, skapande människor därute. En del av dem saknar ett sammanhang, en arena, någon som ser, läser, förstår och uppskattar. Det ville vi råda bot på genom Länsbildningsförbundets projekt ”Sörmland läser” som drogs igång 2017 av min kollega och vän, folkbildaren, läraren och skribenten Axel Hellby.

Jag hakade på året efter. Vi har ordnat skrivartävlingar, utställningar, publicerat en diktsamling, läromedel, fixat skrivarkurser med etablerade författare och mycket mer. Vi har fått in hundratals fina texter som bekräftat vår ursprungliga övertygelse: många kan och vill skapa, och det är roligare att göra det tillsammans. Senaste månaden hade vi över 4000 läsare på projektbloggen. Projektnamnet har fladdrat: ”Sörmland läser” blev under 2018 ”Du, poet – skriv” och nu senast har vi jobbat med ”En bild, en berättelse”.

Nu avslutar vi projektet med en fet, vittförgrenad ut(e)ställning. 1/7 – 9/8 kan ni ta del av nyskriven närodlad bildsatt litteratur över hela Sörmland.

Eftersom vi har haft så roligt de här åren kan vi inte bara sluta. Projekt ska ha milstolpar och avslut, men skrivandet och skapandet sätter aldrig punkt. I höst fortsätter vi därför i den regionala kulturtidskriften ”Trakten”. Du är varmt välkommen att vara med!

>> Läs mer om projektet, utställningen och allt det andra på Sörmland läsers projektblogg.

>> 25 september skickar vi ut första numret av Trakten i kosmos.